40 graden, werk en lol (en de stadsproblemen)
Door: floinargentinie
Blijf op de hoogte en volg Florianne
09 November 2011 | Argentinië, Córdoba
Lieve Allemaal,
‘Het wordt vandaag 43 graden gevoelstemperatuur!’ schreeuwde een huisgenootje me gisteren wakker. Fijn, dacht ik, werken in deze hitte. Maar zoals alles waar ik me hier wel eens zorgen over maak, kwam dit helemaal goed.
Toen we aankwamen op de boerderij, vroeg één van ons enigszins verlegen of we misschien voor het werk even mochten zwemmen in het zwembad dat per slot van rekening door vrijwilligers wordt onderhouden. Verónica dacht twee seconden na en dirigeerde ons toen met wilde handgebaren het zwembad in. Met kleren en al namen we een verfrissende duik. Vrolijker kon de dag niet beginnen! De kleren waren na een half uur al bijna droog, waarop Verónica ons met de tuinslang te lijf ging. We moesten het gras, de bak en de paarden besproeien, en waren tussendoor één groot watergevecht aan het houden.
Er had een leerling afgezegd, dus we zaten even later met zijn allen in de kantine. Verónica had dit weekend een cursus paardentherapie gegeven en ze gaf ons nu de reader daarvan. Ze signeerde ieder exemplaar met een persoonlijk berichtje en vertelde vervolgens honderduit over de inhoud. Super vet dat we dat mochten hebben en dat ze in een vrij uur de moeite neemt om ons vanalles uit te leggen!! Zoals iedere dag was er zelfgemaakt aardbeiensap en dito jam met een soort broodjes. Na het smullen waren er ineens vier leerlingen tegelijk, dus iedereen zweette peentjes. Ik mocht bij een meisje op het paard zitten, dat motorisch zo zwak is dat ze niet zelf rechtop kan zitten. Heel zwaar om haar vast te houden en te blijven rijden, want ik moest haar in balans houden (17 jaar, groot lijf), haar kwijl met een doekje wegvegen (dat klinkt viezer dan het was) en zingen met de twee meisjes naast de pony, om te zorgen dat het leuk bleef. Ze kan namelijk niet veel meer dan stappen en af en toe drie meter draven. We zetten ons beste beentje voor met vader Jacob in kanon (ieder in onze eigen taal…) en ze leek het erg leuk te vinden. Ze wreef haar hoofd steeds tegen mij aan en aaide de andere meisjes zodra ze kon. Het valt me echt op dat kinderen die wel contact kunnen maken en ergens anders voor komen, ontzettend lief zijn. Vandaag ook weer, er kwam een klein meisje met het syndroom van Down. Ze sprong de auto uit, rende het terrein op, en schreeuwde:’Veronicaaaaaaaaaaaaaaa’ om haar bijna dood te knuffelen toen ze haar gevonden had…
Na dit hectische uur gaven we de paarden eten en water (en onszelf ook wat water want we waren opgedroogd) en zetten ze op stal. We mochten gaan, maar Lena en ik hadden nog een vraag voor Verónica. Want hier op de markt in de stad worden altijd gratis puppy’s en kittens aangeboden. Verkopen kan niet, niemand heeft hier bijna geld over voor een dier. De diertjes gaan mee met mensen die denken ‘oh, schattig’ en zodra ze te groot of te duur worden gaan ze de straat op of (dood) de vuilnisbak in. We willen graag een katje voor dat lot behoeden, en vroegen aan Vero of ze geen vriendinnetje voor Mini wilde adopteren. ‘Oh, even aan mijn lief vragen.’ Ze zei twee woorden tegen haar man (en keek ontzettend verliefd, die twee zijn eigenlijk gewoon schattig) en die zei ja doe maar! Dus komende zondag ga ik een katje uitzoeken op de markt, haar een nachtje verzorgen, en maandagochtend meenemen naar de boerderij. Zie foto voor de manier waarop ik Blanca heb gevraagd of het katje hier een nachtje mag blijven. (Mijn Spaans is nog niet helemaal toereikend voor zo’n verhaal)
De katjes en hondjes zijn overigens niet het enige sociale probleem hier. Zodra je de hoek om loopt zitten er allemaal arme, vieze mensen tegen de muren. Ze vragen om geld of zitten gewoon in de schaduw, vaak met kinderen of dieren. Overal waar je loopt vragen kinderen je om geld of iets te eten en proberen arme mensen je iets te verkopen. Ze lopen zelfs binnen in restaurants! Ik voel me bijna schuldig, maar ik geef ze niks. Elk muntje wat die kinderen krijgen gaat naar hun ouders, zo niet, dan worden ze geslagen. We hebben het zien gebeuren. En waar die ouders het geld dan voor gebruiken wil ik eigenlijk niet weten, maar ze ruiken verdacht vaak naar drank. Ik heb in de ijssalon eens overwogen om zo’n kind een ijsje te geven omdat ze dat zelf zou kunnen houden, maar een mevrouw wees me erop dat er dan binnen de kortste keren acht kinderen aan mijn armen zouden hangen. Toch maar niet gedaan dus.
Dit is een plek waar je best vaak voor jezelf op moet staan. Ik moet veel nee zeggen en voet bij stuk houden als iets op het punt staat om niet normaal of volgens afspraak staat te gebeuren. Soms moet ik dat voor één van de anderen doen die even niet oplet. Verder moet je op je hoede zijn, want het verkeer is hier echt levensgevaarlijk, de stoplichten en zebra’s worden genegeerd. Pickpocketing happens in de buurt van de markt en je moet mannen en jongens soms echt even boos aankijken willen ze ophouden opdringerig te zijn. ‘Make your soft side a bit harder,’ zei een andere vrijwilligster vandaag. Ze heeft gelijk, en het voelt na een week al alsof die kant inderdaad iets harder is geworden. Door het werken groei ik fysiek (mijn armen hebben een vorm :O), door de rest mentaal. Deze reis doet me nu al goed, ik voel me sterk :)
Een zweterige knuffel voor wie ‘m hebben wil!
Flo
Een zweterige knuffel voor wie ‘m hebben wil!
Flo
09 November 2011 - 20:18
Vera Van Der Zanden:
Hee Florianne,
Wat leuk om al je verslagen te lezen. Zo te horen heb je het goed naar je zin, houden zo! Nog heel veel plezier!
Veel liefs vanuit België.
xx Vera -
09 November 2011 - 22:22
Jacqueline:
Ha Florianne,wat schrijf je toch boeiend. Ik zie het zo voor mij. Al die armoede en dan maar nee blijven zeggen. Heb ik in Hongarije ook meegemaakt en voelde me in het begin heel schuldig. Ook in andere landen. Maar je lost niks op. Het geld gaat waarschijnlijk naar drank toe. Lekker warm bij jullie. Leuk dat er rekening mee wordt gehouden. Zo wordt het toch nog fijn werken. Groetjes Jacqueline -
10 November 2011 - 06:57
Marjon:
Wat heb je weer een mooi verhaal geschreven Florianne! Tjonge jonge wat maak je daar een boel mee!!! Fijn om te lezen dat je echt geniet en dat je je al sterker voelt doordat je daar bent!
Liefs en een knuffel van mij X -
10 November 2011 - 11:09
Willeke:
Ik volg met grote belangstelling je 'avonturen'. Leuke manier van schrijven heb je:-)
Groet,
Willeke -
10 November 2011 - 14:52
Catharina:
Hee..daar ben ik weer! Ik lees al je verhalen hoor, reageren lukt niet altijd meteen maar ik vindt het superleuk! Wat maak jij een groei door, en wat ziet het er leuk allemaal uit en die paarden... Het is echt wat voor jou, werk met gehandicapten, je bent ook knuffelbaar ;-) En nu maar smeken voor een puppie!? Bruno maakt het goed, wat een superleven heeft hij & wij eigenlijk hier.. Suc6 met kitten! Knuff en kus -
10 November 2011 - 16:15
Monica:
Meid, wat schrijf je leuk en veel. Ik weet van jouw ene week al meer dan van Stefan in twee maanden. Ga zo door en vooral....geniet zo door...
Tuut. -
11 November 2011 - 17:08
Rozemarijn:
Nou Flo
De lap tekst is NOG STEEDS TE KORT.
MEER AUB.
xx -
11 November 2011 - 23:19
Jacqueline:
ha Florianne, ik mis je verslagen. Schrijf je binnenkort weer wat? Of heb je geen tijd? -
12 November 2011 - 09:41
Diane:
Goeiemorgen Lieve Flo,
Als ik ooit de lotto win , dacht ik vroeger, dan open ik een weeshuis. In Argentinie zou ik dan een ijssalon openen waar de kindertjes van de straat allemaal zoveel ijs zouden kunnen eten dat ze er buikpijn van zouden krijgen. Het is met armoede ook overal hetzelfde. Je wilt het overal weghebben,maar het blijft voorlopig wishfull thinking. Misschien als Occupy de 1 % ervan heeft weten te overtuigen dat anderen ook af en toe in hun villa mogen wonen in plaats van in een krottenwijk of gewoon iedereen op zijn minst een simpel huis zou hebben met stromend water en een plee en de arbeiders eerlijker delen in de winsten die ze zelf gegenereerd hebben... You may think that I'm a draemer...but I'm not the only one .John Lennons'liedje is nog steeds actueel. Hiernaast op mijn computerscherm is er een advertentie te zien van de Windesheim university 'Want to make a career in changing the world?ík kan blijkbaar in februari starten. Tja, ook nog een mogelijkheid, die lottowinst dat gaat toch niet werken. Verder hebben we hier een ongelofelijk mooie herfst, dagen lang zon met af en toe een novembermiezerdagje tussendoor. De tuin ziet er op z'n vervallendst uit nu, ik ga straks mijn tuintje in en lekker alles weer onder het eigenlijk veel te mooie herfsttapijt van bladeren uit halen. En wandelen in Berg en Dal met Harold terwijl de dames een uurtje knolhobbelen tijdens de paardenfitness. Volgende week een weekje grote huisopruiming gepland, waarvan je nog wel een verslag zult krijgen. Je ziet, het leven hier is een en al hetzelfde als altijd, nou ja, af en toe een beetje anders of spannender, maar mijn petje af voor jou, die haar eigen leven lekker op z'n kop zet en even de halve wereld overvliegt om geconfronteerd te worden met alles wat anders is dan het hier altijd is. Veel leerplezier meissie, keep writing, keep dreaming too...the times, they are a changing...
Dikke kus , heel veel liefs en een extra nachtzoen voor vanavond,
Diane -
14 November 2011 - 23:21
Lisette:
Klinkt als een mooi avontuur :)