¡Felíz Navidad Córdoba! - Reisverslag uit Córdoba, Argentinië van Florianne Sollie - WaarBenJij.nu ¡Felíz Navidad Córdoba! - Reisverslag uit Córdoba, Argentinië van Florianne Sollie - WaarBenJij.nu

¡Felíz Navidad Córdoba!

Door: floinargentinie

Blijf op de hoogte en volg Florianne

10 December 2011 | Argentinië, Córdoba

Lieve allemaal,

Je moet hier echt altijd je camera bij je hebben. Nooit denken: ‘oh we gaan alleen wat drinken, daar hoef ik vast niets van te fotograferen.’ Nee, het kan maar zo zijn dat je gebeld wordt met het bevel je onmiddellijk naar Plaza España te begeven, omdat daar over een kwartiertje een groot vuurwerk begint. Laat dit me woensdag nu toevallig overkomen zijn.
De stedelijke kerstboom is hier de grootste van heel Argentinië en hij werd geopend met een grootse muziek- en vuurwerkshow. Ik begon met foto’s maken, maar ben uiteindelijk gestopt om helemaal op te gaan in de show. Wat een happening! De halve stad was uitgelopen om het spektakel te bekijken. De stoplichten bleven enthousiast van rood op groen springen, maar het was nergens voor nodig: alle straten in de weide omtrek van De Boom waren afgezet. Tot twee keer toe ben ik door vriendelijke Cordobezen gewaarschuwd om mijn camera tegen mijn borst te klemmen, in plaats van hem aan mijn pols te laten bungelen. Ze zullen wel gedacht hebben ‘domme toerist’ ;). De avond eindigde met een luid ‘¡Felíz Navidad Córdoba!’ waarop het gejuich niet meer de stoppen was. Ein-de-lijk begon het tot me door te dringen dat het binnenkort kerst is en dat het daar toch echt geen winter voor hoeft te zijn. Heerlijk, die zwoele zomeravonden hier, net zo warm en gezellig als een huiskamer met een verwarming. Daarbij kwam op diezelfde dag een pakketje aan van Sint Audrey, die zo vriendelijk was om me pepernoten te sturen, compleet voorzien van gedicht. Ook bevond zich pepernotenmix in het pakketje, waarmee ik zelf pepernoten kon bakken. Ik heb vriendinnetje Georgi hier uitgenodigd, en we hebben ons de hele middag afwisselend over pepernoten en foto’s gebogen. Helaas was de eerste lading een beetje aangebrand. Nouja, eigenlijk was zwart nog een understatement. De tweede poging was gelukkig al beter, en de derde lading was heerlijk! Na het bakken gingen we naar het park. Op weg naar beneden brachten we de congiërge een aantal pepernoten, want hij had eerder aangegeven ze niet te kennen. Hij vond ze lekker en smulde nog waar we bij stonden de zak leeg. In het park is een uitzichtspunt met heel veel schaduw, door de oude bomen. Daar hebben we lekker lui zitten kletsen tot het begon te schemeren. ’s Avonds hebben we ons met een klein groepje vrijwilligers weer laten opvrolijken door de zomerse salsamuziek in de dansschool. Daarna moest er uiteraard nog wat gedronken worden, waarbij ik zowaar een aantal Deense woorden geleerd heb. Vreemd taaltje, de niet-Denen hebben heel wat afgelachen. (Voor wie de Swedish Cook van de muppets kent: zo klonk deze Deen ongeveer.)
Na op vrijdag misdadig lui te zijn geweest, hadden we op zaterdag een superdag! Aangetrokken door de naam ‘turismo alternativo’, hadden we een dag paardrijden in de Sierras (heuvels) geboekt. We werden ’s ochtends door onze gids opgehaald. Hij reed ons best een eind de heuvels in, ongeveer een uur rijden van Córdoba. Daar lag een camping/ranch, die van hem bleek te zijn. ‘Welcome to my little paradise,’ straalde hij toen we het terrein op reden. Een paradijsje was het zeker! De meeste paarden liepen er gewoon los rond, verspreid over het terrein stonden een aantal tentjes, er waren meerdere zwembaden en er stroomde een klein riviertje. Eenmaal in de schaduw (waar het ‘maar’ een graad of 25 was), legde de gids, die Marcelo heette, de traditie van het Maté drinken uit. Hoe je het kopje vast moet houden, dat je met zijn allen uit dezelfde beker drinkt, dat het ijzeren rietje aanraken, bewegen of schoonmaken onbeleefd is, dat je ‘dankje’ zegt als je de volgende ronde niet meer hoeft, en je mond houdt als je wél nog wil… Een eindeloze rij regels, die eigenlijk niet eens zo zinloos waren. Alsof hij het programma ging aankondigen, stond hij even later op, en zei: ‘The plan for today: relax and enjoy.’ Daarop gingen we naar een plek waar de paarden al opgezadeld klaarstonden. Hij vroeg uitgebreid naar ieders ervaring en matchte op die manier iedereen met een paard of pony. Ik was gek op het ‘koepaard’ dat mij werd toegewezen. Hij had geweldig veel energie en zijn stappen waren heel groot en rustig. Met amper zijn benen bewegen was hij alsnog het snelste paard in de groep. Drie uur lang hebben we in de brandende zon gereden. Het was niet per se te warm om te rijden, aan die 35 graden zijn we inmiddels wel gewend. Wel zijn we tot de conclusie gekomen dat verbranden niet te vermijden is als je overdag een buitenactiviteit doet. Tot drie keer toe sunblock smeren was niet genoeg. Ik heb een prachtige roodgekleurde vleermuis op mijn gezicht staan. Aan mijn schouders is niets te zien, maar absoluut wel te voelen. Halverwege hielden we een korte pauze bij een enorm beeld. Er waren een aantal mensen afgebeeld en bovenaan een enorme condor. Marcelo vertelde het verhaal dat erbij hoorde, een soort Argentijns Romeo en Julia. Ook legde hij uit dat de meeste mensen in de sierras in de condor geloven als was hij een god: hij zou mensen beschermen en iedere condor zou een reïncarnatie van een persoon zijn. Na het verhaal kwamen uit de zadeltassen ineens een aantal flessen ijswater tevoorschijn, die we met een rotvaart bijna hebben leeggedronken. Na de pauze was er veel stijgen en dalen, super steil! De paarden waren bijna verticaal op sommige momenten. ‘Mijn’ paard was niet zo van het langzaam en voorzichtig stijgen. Hij sprong steeds in één keer een helling op. Bij de eerste keer verloor ik daardoor mijn beugels, de andere keren was ik erop bedacht. Maar het bleef een vreemde vertoning. We kwamen twee keer door een rivier, waar de paarden even mochten drinken. Het water kwam tot net iets onder onze voeten: we werden niet nat, maar het was wel lekker koel. Aan het eind mochten de mensen die wilden een aantal keren galopperen. ‘Teugels kort!’ brulde Marcelo. Hij kende zijn paarden, ze wilden er maar al te graag een wedstrijd van maken. Niet zo handig op een weg waar af en toe ineens een auto de hoek om komt zeilen. Eenmaal terug op de camping had iedereen wel ergens pijn. De één zijn zadel was de hard, de ander zijn beugels waren te kort, een volgende was bijna zwartgeblakerd door de zon en iedereens beenspieren waren danig opgerekt. We werden dan ook geweldig verwend: er was een kleurrijke tafel voor ons gedekt met sapjes, salades en broodjes. Iedere paar minuten kwam er iemand langs met vers vlees en heerlijke worst. Schaduw, zout eten en fris drinken waren alles wat we op dat moment hadden kunnen wensen. We hadden nog een paar uurtjes tijd, waarin we alles mochten doen wat we wilden. Sommigen zijn gaan zwemmen, anderen bleven lekker in de schaduw zitten. Ik hoef niet te vertellen welke van de twee ik koos ;) Na nog een drankje, schrijven in het gastenboek en veel kletsen met Marcelo, werden we weer teruggebracht naar Córdoba. Het was bijna teleurstellend om, na zo’n heerlijke dag in de heuvels, de flats weer voor mijn neus te zien oprijzen. Maar nu ik in zo’n heerlijk donkere, koele flat zit te schrijven, besef ik dat ik helemaal niets te klagen heb. Het is het één of het ander. Maar vandaag was het allebei :)

Dikke knuffel (au! pas op m’n schouders!),
Flo

• 11 December 2011 - 12:30

Marjon:

Hey Flo!

Wat heb je er weer een leuk verhaal van gemaakt!!! En wat een leuke foto's! Aan alles merk je dat jij elke dag weer aan het genieten bent van alles!!! Blijf dat doen meid!!!! Ook in de zon kun je prima kerst gaan vieren!! Lijkt mij heerlijk;) Enne je hebt dus toch je pepernoten gehad dit jaar! Fijne dag vandaag!

Liefs en een zachte knuffel van mij ;) X

• 11 December 2011 - 13:18

Diane:

Ha mooie verbrande rode Flo,
    al die zwempartijen , ik krijg er zin in de zomer van in plaats van zin in Kerstmis! Ik zit hier gewoon in Nederkikkerland en ik zou de klimaatkluts wel een beetje kwijt zijn bij een Kerstboom onder tropische temperaturen. Ik ben de feestkluts enigszins kwijt door onze avonturen van vorige week, Sint vieren we nu maar met Kerst, Sinterkerst dus. Nou ja, wat maakt het uit, dan maar pakjes met Sintpapier onder de Kerstboom leggen.Onze surpriseavond doen we volgend jaar wel, Harold merkte al op dat jij er dan ook bij zou zijn en hij verheugt zich al op jou venijnige gedichten...Jou pakje van deze Sinterkerst leggen we ook bij de boom, kan je die na Pinksterpasen ophalen!!!
    Nou ja, misschien staat de boom er dan ook nog wel... Verder gebeurt er hier niet zo veel bijzonders, alles sukkelt een beetje verder. Harold heeft een verschrikkelig stekelig baardje laten staan,uit protest tegen het feit dat de cao voor dagbladjournalisten nog steeds niet is afgesloten voor dit jaar. Ook een aantal collega's doet dit, straks lijken ze nog op de Taliban daar op de redactie. Groezelige jurk aan en dan in optocht naar de baas, moet je zien hoe gauw die cao er is.Vakbond nieuwe stijl.He FLoFlootje, een heel voorzichtige dikke kus en een extra voorzichtige nachtzoen, dag lieve meis,tot gauw schrijfs.Doei doei, Diane.

• 11 December 2011 - 22:09

Jacqueline:

Ha Florianne, wat een prachtig verhaal en leven. Je zult wel met volle teugen genieten. Dat is ook een kunst. Lekker verbrand, maar dat heb je er vast wel voor over. Zo'n prachtige rit krijg je niet elke dag. Wat apart dat jij al aan 35 graden gewend bent en wij bij die temperatuur lopen te puffen. En dan kerst in de zomer. Grappig. Geniet maar lekker verder. Groetjes Jacqueline.

• 12 December 2011 - 18:55

Loes:

Lieve Flo

Ik heb je al heel lang niet gezien of gesproken, maar ik vind je verhalen echt ontzettend leuk om te lezen. Ik ben heel blij voor je dat je het zo naar je zin hebt, want je wou dit al zo lang. Super leuk wat je allemaal meemaakt! Vooral die trip door de bergen klinkt echt supervet. Fijne reis nog verder en geniet van het weer en de therapieën en al het andere ;) en alvast mary christmas!! :D

Liefs Loes

• 13 December 2011 - 15:18

Lucluc;):

Klinkt allemaal erg leuk dat kerstmis! Ook leuk dat je toch nog een beetje van de sinterklaassfeer hebt kunnen meeproeven.
    Mijn weekend in Zweden was top! We hebben ook nog wat gewonnen, ondanks dat ik de enige van mijn team was die voor dit schooljaar al een goalball had aangeraakt. Ik weet overigens niet hoe ervaren de andere teams waren, maar de eerste twee teams waren in ieder geval een stuk ervarener. Wij zijn 3e van de 4 geworden. En ook ik heb ervaren dat Deens een vreemd taaltje is, er waren twee Deense teams waar we nog wat mee hebben gekletst (Zweeds is trouwens ook erg vreemd).
    Ook hoop ik dat jij een rustiger vliegreis hebt gehad dan ik op de heenweg: wij wilden landenop het vliegveld van Gothenburg, maar 50 meter boven de grond besloot de piloot ineens om weer op te stijgen omdat het systeem waarschuwde dat er een windstoot op komst was en het niet veilig was om te landen. Toen zijn we uitgeweken naar Malmö, alwaar we getankt hebben en nog een tijd hebben gestaan om vervolgens met 3 uur vertraging alsnog op Gothenburg te landen. De terugreis ging gelukkig goed!

• 21 December 2011 - 12:19

Rozemarijn:

Hee Flo!!
    haha Sorry dat ik zo lang niet meer heb gereageerd,
    ik moest alles nog inhalen!!
    Fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!
    Was Sinterklaas leuk bij Jullie??
    Doeeiii!
    Groetjes Rozemarijn